Tervetuloa satelliittpuhelimien blogiin

Tervetuloa satelliittipuhelimien blogiin.

Friday, August 13, 2010

2 viikkoa GSM pimeänä, olisiko satelliittiroamingin paikka?

Toissapäivänä oli uutisissa, että Asta myrkyn jäljiltä on yhä 2000 GSM liittymää pimeänä - tai oikeammin eivät ole käytettävissä missä normaalisti olisivat. Tukiasemien sähkönsyötön pitkät korjausajat kertovat siitä, että suunnitellulla muutoksella tukiasemien akustoihin (6->12 tunnin akkukesto) ei pystytä myrskytilanteesta selviämään. Satelliittipuhelimet toki toimivat. Operaattoreista kuitenkin vain Elisa tarjoaa roamingin Thurayan ja Globalstarin (käyttökelvoton Suomessa tällä hetkellä) verkkoon. Eikö voisi ajatella asialliseksi, että myös Sonera ja DNA hoitaisivat tämän roaming-sopimusasian kuntoon?

Kulut ovat toinen asia. Tällä hetkellä satelliittiroamin on noin 60-100 kertaa kalliimpaa kuin normaalipuhelut - vastaanoton maksullisuus huomioiden. Olisiko kohtuullista, että jos GSM - verkon katkos on yli tuon akkukeston niin katvealueella GSM -liittymällä soitetuista satelliittipuheluista operaattori veloittaisi vain normaaliöpuhelumaksun? Jos se olisi liikaa vaadittu niin vaikka tuplahinnan verrattuna normaalihintaan? Sähköyhtiöthän joutuvat katkoksia korvaamaan rahalla - olisiko yhä tärkeämmiksi käyvillä teleyhtiöllä kanttia lähteä talkooseen vapaaehtoisesti?

Jäljelle jäisi puhelimien hankinta - onko syytä varautua tuhansien liittymien mykistyiseen hankkimalla puhelimia varastoon? Kulu on kova, mutta tällä hetkellä maaseudun yrityksiin hankitaan kovaa vauhtia - ja on hankittu - agregaatteja virtakatkosten varalle. Siinä sivussa puhelimen hinta ei ole paljon - ja sähkökatkon sattuessa tiedonvälitystä tarvitaan jos koska.

Savantum tarjoaa käytettävissään olevat Thuraya puhelimet  myrskytuhoalueelle asiakkaan simmillä käytettäväksi hintaan 30 eur kunnes GSM verkko on käytetävissä tai 50% alennuksella jos mukaan lähtee myös meidän simmimme. Iridiumit vuokraamme alueelle myös 50% alennuksella.

No comments:

Post a Comment